Få økologisk viden i spil gennem demonstration og formidling

Få økologisk viden i spil gennem demonstration og formidling
Projektansvarlig

Med udgangspunkt i anbefalingerne i Natur- og Landbrugskommissionens rapport: ”Natur og landbrug - en ny start” og målsætningen i regeringens økologihandlingsplan 2012 om, at det økologiske areal skal være fordoblet i 2020 vil dette projekt bidrage til, at det økologiske landbrug i Danmark vil være i stand til at nå målsætningerne.

Ved at sikre primærproducenterne adgang til viden om de nyeste forsknings- og forsøgsresultater, skal det være med til at dygtiggøre og udvikle den økologiske primærproduktion. Der er mange, både nationale og internationale, forskningsresultater, samt resultater fra egne demonstrationsprojekter, der kan danne baggrunden for den viden, der behøves formidlet til og anvendt af de økologiske landmænd.

Flere undersøgelser peger på, at det er en stor udfordring at få indarbejdet og udnyttet den nye viden i den praktiske produktion. Nærværende projekt udfylder derfor en meget vigtig opgave i forhold til at få den nye viden bragt i spil og få landmænd og konsulenter til at tage ny viden i anvendelse på de økologiske landbrugsbedrifter.

Adgang til den nyeste viden er fundamentet for, at økologisk jordbrug fortsat vil udvikle sig og sikre en bæredygtig produktion. Videncentret for Landbrug, Økologi har en central funktion i forhold til at demonstrere nyeste viden på et højt fagligt og detaljeret niveau. På økologiområdet er det ligeledes de mange detaljer i rammevilkårene, der skal være fuld klarhed over. Den samlede videnformidling skal gennem dette projekt sikres inddraget i rådgivningen af økologiske jordbrug hurtigst muligt.

Effekten af projektet er, at igangværende og fremtidige økologiske landmænd og konsulenter vil have adgang til den nyeste viden indenfor en lang række fokusområder, der i 2014 vil lægge sig op ad de overordnede politiske handlingsplaner.  

Gode drivveje giver færre benproblemer hos malkekøer på græs

Malkekøer har markant færre benproblemer, når drivvejen mellem stalden og græsmarken har fast grund præpareret med asfalt, grus, slagger, beton eller gummi sammenlignet med en vej med sand, jord og/eller græs.

Udnyt tiden lige efter høst til at få gjort noget effektivt ved rodukrudtet

Effekten på rodukrudtet afhænger af tidspunktet – jo tidligere des større effekt

Askov Forsøgsstation viser, hvordan seriøs P- og K-mangel ser ud

De 120 årige gødningsforsøg på Askov forsøgsstation, AU, giver en unik mulighed for at studere langvarige effekter af ensidig gødskning og virkning af ekstrem P- og K-mangel

Registrer rodukrudtet i juli og lav din strategi til at kontrollere det

Det er nu, du kan få overblik. Gennemgå dine marker nu i juli måned, hvor rodukrudtet for alvor bliver synligt og lav din strategi for bekæmpelsen.

Indholdet af svampetoksiner er ikke højere i økologisk korn sammenlignet med konventionelt dyrket korn

For cirka 20 år siden fandt, den daværende Levnedsmiddelstyrelse, et forhøjet indhold af ochratoksin i nogle partier af økologisk rugmel. Indholdet af ochratoksin skyldtes dårlig tørring og lagring.

Succes med vårsåede økoafgrøder

Få gode råd om vårsået byg, havre, lupiner og hestebønner.

Øko SOP til standardiserede arbejdsprocedurer på økologiske kvægbedrifter

De økologiske regler for kalve, fodring, afgræsning, malkning og smittebeskyttelse er indarbejdet i de fire SOP emner for at sikre at kravene overholdes, samtidig med at arbejdsprocedurerne beskrives.

Succes med tværfaglig sundhedsrådgivning

Der er kommet ny guide med gode råd og inspiration til landmænd, dyrlæger og fagkonsulenter

Succes med tværfaglig sundhedsrådgivning

En guide til landmænd, dyrlæger og fagkonsulenter


Aftaleskema


Hjælpeskema

Nøgletal for økologisk sohold for 2013

Forudsætninger for de økologiske svinekalkuler 2016

Økologisk svineproduktion adskiller sig på en række parametre fra konventionel svineproduktion. For eksempel er der forskel på staldsystemerne, fravænningsalder, foderudnyttelsen, afregningens sammensætning osv.

Tilbud om tilskud til Øko-SOP bedriftsbesøg og demonstration af SOP hos økologiske landmænd

Tilbud

SOP illustration

Illustration udarbejdet til Øko-SOP